Monday, January 15, 2007

banjir ohhh banjir

Johor banjir lagi…ohhh my hometown. Cian kat sedara mara aku kat kg. penat cuci rumah banjir minggu lepas lum ilang dah banjir lagi sekali. Hari khamis lepas makcik call from kg. dia kata balik keje jer terperanjat coz dpn uma penuh dgn org cam pesta la plak. Rupa2nyer mangsa banjir dpd kg sebelah dtg berpindah coz air dah naik. Kali ni uma nenek lum naik air lagi tp uma pakcik dah naik air sampai betis siap masuk TV lagi. Sblm ni uma dia naik sket jer n jadi tmpt perpindahan sedara mara yg kat kg. Sampai la raya haji. Baru je pasang niat dpt gaji kang nak lek kg nak tolong kemas2 uma n nak tgk stor tmpt my parents simpan brg2 kitorang... ntah la dpt lek ke tidak. Tingin gak nak main2 air.

Smlam my mom tepon lagi ke kg n my cousin kata mangsa perpindahan yg dok kat sek dpn uma nenek tu nak dipindahkan ke sek lain yg kat atas bukit coz yg kat depan uma tu tandas dah penuh... ye la tgh musim cam ni kang macam2 penyakit leh datang. Tp dgr citer ramai tak mo pindah coz jauh dpd uma dorang. Masa my mom tepon tu AJK tgh meeting.

Stok makanan tak der masalah. Anjung uma nenek dah cam stor la plak tmpt longgok stok makanan. Bbrp hari lepas askar dtg uma letak 3 kotak pakaian untuk mangsa banjir. Tu b4 banjir. Tak sangka kena banjir lagi. Dgr citer ada gelombang kedua. Hope tak der la. As a teacher aku sian kat budak2 tak leh p sek. Esp yg nak amek peksa besar ujung thn ni. Mau kena wat kelas ganti siang malam nak cover semua yg tertinggal. Tu jer la option yg ada selain weekend.

Td plak my aunty kat kg tepon air dah masuk ruang tengah.... adik ipar pakcik masa banjir ni dah baper kali ntah dapat tangkap ular n jual. Leh dapar sampai RM 80++...rezeki banjir

Masa aku bangun tido td ptg mak baru lek dpd uma kawan dia. Kawan dia citer yang adik dia kat kg nak p mancing la kenkononnya so pegi ler reramai. Masa nak mancing tu tetiba dgr bunyi pelik...takut ada buaya terlepas so memasing cabut la. Masa nak kemas2 nak cabut tu dorang nampak ada mayat terapung. Kebetulan 3 hr sebelum tu ada org baru meninggal. So apalagi call polis ler... tak tau la apa jadi pastu.. tgk ler kat paper kalo ada... bila pikir balik camner yer mayat leh timbul. Kuasa TUHAN... ada petunjuk nyer la tu

1 kata org lain:

ryu_hana said...

tangkap dan jual ular? Ngeri ngeri