Friday, May 01, 2009

macam2

dah lama aku x updated segala blog yg aku ada. idea byk tp x larat nak menaip. ni cuti2 mesia ni curi masa sedikit menaip. 2 minggu lepas aku kena p kusus BM utk prasekolah. terpilih kerana budak aku ramai yg masuk kelas KIA 2 M. mmg sekolah aku terkenal kerana KIA2M nyer. alasan guru sek aku. faktor persekitaran penyumbang paling besar. tp masa aku p kusus semua penceramah tu marah kat guru2 kata guru yang bersalah. waaaaaaaaaaaa kena muhasabah diri. cakap mmg senang. meh turun sekolah aku n tengok lifestyle penduduk area aku ngajo. peh tu try ngajar budak2 kelas KIA2M tu. pehtu try juper parents budak2 tu.. nak jer aku dgr komen dorang plak yang terer sangat tu.

tingin aku nak bercakap face to face dgn penceramah yg cakap bkobar2 tu. apa lagi yang aku leh buat... nak tolong budak2 ni pandai baca. keje rumah aku bagi. abm melambak coz wat sendiri with PPM. beli bahan jer kat supplier. tahun ni tambah lagi abm berbentuk kad suskukata n aku wat setiap murid satu utk dorang bw balik. biar leh blajar dgn parents skali. coz sebelum ni bila k bincang dgn parents alasan yg selalu aku dapat :
  • x tau nak ngajar (aku n PPM siap bg guide line lagi cara mudah wat kad sukukata),
  • x tau nak li kat mana carta abc (melambak kat pasar mlm),
  • anak sy dah pandai sukukata la cikgu (pesal kat kelas bila ditanya blur jer?)
  • abang kakak dia pun kelas pemulihan cikgu (suka sgt agaknya anak tu masuk kelas tu)
  • anak sy mmg cam ni cikgu ( x der inisiatif ker nak bg semangat kat anak tu)
  • dia x nak datang sekolah la cikgu nanti menangis jer(pujuk ler...malas betul punya mak, dgr sgt ckp anak)
  • ala cikgu baru kelas pra (hanging jer aku dgr alasan nih)
tahun ni cikgu tahun 1 laporkan kat aku kata ada budak akutahun lepas sampai skang ni x datang2 lagi ke sekolah. ms kat pra dulu pun salu gak x datang tp pas tgh tahun ok sket. byk kali dtg. ni alasan x datang sebab ada sorang cikgu tu tegur x bagi mak dia tunggu kat depan kelas. alahai mak... ni bkan anak pertama anda.. manjakan snagat anak tu. minta la air ker kat ustaz2 ker apa ker bagi jiwa anak tu tenang nak belajar. kang anak x pandai cikgu gak yang disalahkan... cikgu lagi.

2 kata org lain:

Syikin said...

hehe..setuju gak ngan pendapat akak kdg2 faktor envrmnt n background famly menyumbg pd masalah ni..tapi ape nak buek,kita da usaha kdg2 depa x paham..rase mak bapak diorang ni pun kena motivasi la..
skool kita lg best ada certain ckgu yg suke blame ckgu pra and underestmte bdk2 ku..tp ada gk yg paham n kasi idea nk ngjor..huhu.xpe..kita sume jgn give up,perjuangan mesti diteruskan..caiyok..caiyok ckgu praskol..

dqrinz said...

dah nasib badan ...apa2 hal hidup mesti happy.. so bdk2 pun ikut happy gaks