Sunday, October 01, 2006

apa-apa jer

Semalam, Sabtu aku gi la jenjalan KL sesaja survey apa yg patut coz nak raya dah… manusia toksah cakap la. Sesak. Aku beh nampak pala org banding dgn barang jualan. Masuk SOGO pun sama . sesak. Almaklum la gaji pun baru masuk mana la tak sesak. Sale lak sampai 70%.Masa naik bas nak balik tu ada la sorang makcik bawa anak dia lam umur 2yrs kot. Sian kat makcik tu anak dia melalak nonstop. Puas dipujuk tp tak diam2 gak. Kejap kata nak muntah la kejap lagi kata nak mainan la coz dia nampak kedai mainan tepi jalan. Macam2 la dia wat perangai. Biasanya lam beg aku mmg ada stok gula2..lehla bagi kat budak tu..tp ni kan bulan pose so nothing la Sampai jalan ipoh kebetulan ada passenger turun so konduktor bas tu suh ler driver dia stop kejap dia nak p kedai. Ingatkan nak apa rupanyer dia beli sekotak air milo. Naik je bas terus dia bagi budak tu. Terus je budak tu senyap pas ucap terima kasih kat konduktor bas tu. Tak lama pastu leh dgr lak budak tu nyanyi2.. sabar je la.
Sebagai pengajaran... to all moms and dad kalo bawa anak p jalan2 sediakan la apa2 yg patut at least 1 botol air mineral/air kotak/apa2 je yg leh diminum. Some snacks or sweets. Jgn kata kita leh beli kat mana2 or leh singgah kat mana2. Kata kan la kita jenjalan tetiba tersangkut lam jem bcoz of accident ker or q yg panjang kat hway ker esp masa musim perayaan ni. Kalo kat tgh hway mana ada kedai. R&R still jauh lagi yg ntah baper km lagi nak sampai n amek masa baper lama nak sampai.kena lak cam area senawang yg salu jem tuh kalo nak ke arah selatan esp musim perayaan ni. Anak da meragam nak itu n nak ini...coz da penat esp yg long journey. Bukan saja budak yg meragam kenkadang kita pun naik penat n ngantuk. At least ada la sweets nak kunyah wat ilang ngantuk or asam2 ker or apa2 jer yg leh menyegarkan mata. My mom salu tak miss sediakan air 1 botol, sweets 1 balang, kopok at least 2 peket kalo tak der pun asam2.
Tingat masa zaman sekolah dulu weekends my family salu lepak p tepi pantai. Memandangkan family aku ni jenis simple, my mum just singgah kedai beli 4 tins coke n some snacks coz dia wat sandwichs sket kat umah n then off we go to picnic... leh katakan saban minggu kitorang tak der kat uma weekend. I miss that moments. Mmg leh release tension masa tu..esp masa tu aku nak amek SPM. Boring belajar ajak my parents kuar. Maklum la uma dekat dgn pantai. Pernah sekali tu my dad bawa sampai pegi 3 pantai dalam masa 1 hari... bukan jauh pun.. bukan mandi air laut pun... sesaja tgk org. Kenkadang balik sekolah petang2 boring dok umah p pantai semata2 beli jagung akar n mangga cicah asam tu... skang ni dok KL...Boring nyerrrrrrr.......tak der tempat nak release tensen sambil berangan....balik2 masalah jerebu.

1 kata org lain:

ryu_hana said...

caya la konduktor bas tu....
gila satu ari je buleh pegi sampai tiga pantai...hehehehe..mesti best kan..