Monday, February 12, 2007

eksekutif pemasaran

last week... ntah eh aku pun tak ingat hari apa. masa ku dok bz wat keje datang ler 2 org bdk pompuan nak minta permission nak wat talk on makanan untuk kesihatan kayanya. aku pun suh ler dia masuk. chat punya chat rupanya nak jual kuali serbaguna... aku pun bagiler alasan yg paling logik nak tolak offer dorang tu. sambil tu aku pun interview lak dorang (cam x de keje jer ) tanya dah baper lama keje ni, asal mana bla bla bla... mana tak nyer coz gaya dorang nampak cam tak biasa jer..cam baru keje. muka pun budak sangat.

rupa2nyer baru pas SPM tgh tunggu result... aku pun tanya la 'dulu sekolah mana?'
dia kata ' saya bukan asal sini kak'
so aku tanya ' asal mana?'
saya dpd 'Batu Pahat... sek penghulu saad'
errr cam penah dgr jer nama sek ni
'pt sulong ker? sebelah smds ker?'
'haah' dia jawab.' eh akak tau ker'
laaaa budak kg aku la ni kiranya.... aku bgtau ler dekat ler kg aku tu
pastu dah borak2 dia pun blah. kemudian ustazah lak masuk...
ustazah citer budak2 tu baru jer keje.... yg borak dgn aku tu baru sebulan yg kawan dia lak baru seminggu... sian dgr citer budak dua tu.... kes kena tipu la nni aku agak

ustazah citer masa kat bilik guru sempat lak dia borak dgn budak tu... tanya naper jauh sangat cari keje. dia kata dah dapat masa p interview kat kg dulu. sebenarnya mak tak bagi datang... tp bila tgk surat dapat kje eksekutif pemasaran (bunyi cam sedap jer) pun jadi eager la nak keje.... padahal kilang melambak kat kg tu. ustazah tu pun tanya la gaji camner... dgn muka sedih budak tu citer... tak dapat gaji just dapat elaun rm100 sebulan. dok hostel ramai2 padat cam tin sardin. lagi sedih hp admin pegang seminggu sekali jer leh tepon kg. sejak keje lum penah lek kg.

terperanjat aku dgr ni. so ustazah tu tanya lagi naper tak benti jer.. dia kata dah sign agreement utk 3 bln tak leh benti. kalo benti kena bayar beh rm 2 ribu. GILER!!!!

pasal mende2 ni mmg aku dah tau lama... coz ramai mmeber aku dah terkena tp nasib baiknya masa p briefing dorang dah cabut dulu ...lum sepat sign agreement... yer la nam punya la glamer eksekutif pemasaran rupa2nyer salesman/girl dpd rumah ke rumah. yer la pandai company ni p cari budak2 kg coz dorang bukan tau sangat mende2 ni. kalo offer kat budak2 KL gerenti semua tak pandang punyer. kena lak budak yg baru abis sekolah yg tak tau mende... lupa lak nak tanya agreement tu lam BM ker BI.

skang ni dorang pandai wat agreement lam BI so budak2 ni bukan paham benar.... kat pala otak tau nak keje.... dgr nama eksekutif tu cam grand jerr.... konon kalo keje kilang tak glamer. walhal keje kilang dekat dgn uma wpun tak glamer tp selamat sket.... so main tenyeh jer agreement tu... nah skang sapa yg susah.....???MEREKA DAN KELUARGA MEREKA.

cuba jadi cam aku hehehhee punya la malas nak kuar uma...so wat keje ajar tusyen kat uma... duit masuk. tak yah bayar tambang kenderaan awam lagi. makan minum ditanggung beres..heehhehehehe. kalo kita pas tingkatan 5 ngajar subjek budak sek ren or pmr level ok jer....

zaman serba canggih ni macam2 tipu muslihat ada....

satu lagi citer pasal tipu gak.. yg terkena guru penolong kanan plak. dia kena tahan dgn salesman kat depan bank. suh dia gores kad n menang... ala yg salu byk kuar tu... kebetulan ada 3 org lelaki nak tolong dia so bagi ler hint kata husband dia panggil dpd dalam bank..yg dia ni lurus bendul kata hubby dia tak der kat sini.. pastu apalagi terkena la dgn salesman tu... yg menakutkan dia kena ikut laki tu p opis kat Kepong pastu tu masa dia sampai laki tu terus lock pintu paksa dia bayar beh RM3ooo... dapat bawak balik kerusi urut yg nah apa2 tu n bekas air n apa ntah lagi... hish macam2 lah. actually my parents pun dah terkena tp tak serik2 gak.. sib baik skang ni dah sdar... byk gak terkena. nak dekat rm2000 gak. penah sekali my dad bagi rm100 pastu pompuan tu terus blah. my mum dah sound bagi sket jer... aku dengar mau tak angin. my mum ni pantang ada org ngaku dpd kg dia sure layan baik punya... angin satu badan aku jadinya. sib baik dah sedar

1 kata org lain:

rosier_4590 said...

ni hao ma.. aiya.. cita2 sy nk jd mktng exctive ma sbb sy ni bdk dgree in mkting skang ni. x sngka plak cta2 sy ni bleh dmainkan org. howeva, sy pn nk kngsi pnglaman sy ni. sy lg bez.kna pukau trus. kna tpu ngan org ambank. dia ckp sy skn dpt rm1000 stiap blan.masa tu sy ber3. tiga2 kna pkau sbab ktorang time tu mcm rase nothing weird hppen. juz follow da path. nk dpat rm1000 kna bkak akaun. deposit rm200. dorang ni muka cam x professional. wat dkat dlm psaraya jah. pnjang citernye, dpendekkan, ktorang bnarnya akhirnya da tau ktorang kna tpu n pukau. mmang student la aim dorang. lgpun, kt klantan. bnda2 cmni slalu tjadi.