Wednesday, February 28, 2007

impian bukan kenyataan

5 tahun lepas… kat lam kelas gerontology social , my lecturer ask every student apa yg akan kitorang nak capai lam masa 5 years akan datang. Sorang2 jawap impian masing2 termasuk ler aku.. dgn rasa konfiden nyer aku menjawab ‘ sekiranya saya belum kahwin masa itu, saya nak collect harta dunia akhirat… nak setup bisnes.. nursery. Jaga baby plus tadika sekali‘

Bila di pikir2 balik…. Mmg ler aku skang ni keje sebagai guru prasekolah.. tp under KPM …NOT MY OWN! L nak buka bisnes nursery konon.. apa jadi skang ni? My class dah jadi nursery anak2 cikgu plak L…uwaaaaa dgn dipenuhi sangkaan buruk org yg dengki n pandang rendah kat aku. Mentang2 ler aku keje gomen gaji seciput tp dia hubby keje kat tempat yg terkenal dgn kemewahannya… berlagak la plak. Hari ni my helper dgn muka sedih bagitau Dia bagi lagi duit konon upah jaga anak dia… Pergghhh. Beriya cakap dgn kitorang ‘jgn bagitau org lain yer saya bagi duit’ tp apa jadi skang ni? Dia plak yg bagitau seluruh alam kata my helper diberi duit… sapa tak bengang…

Bengang punya hal hari ni my helper paksa budak2 tu tido lagi pun nak elak dorang kaco aku wat keje. Tak pasal my helper terpaksa ikut baring sekali dgn dorang n sebelah tangan pegang pembaris yg panjang 1m tu. Aku tutup semua pintu n tingkap n segala lampu biar gelap sket. So kurang sket la aktifnya… lam masa 10 minit aku tgk memasing dah lelap.. fuh lega…. Baru la aku dgn amannya dgn helper melambakkan keje kitorang atas lantai n wat dgn hati yg tenang…. So masa memasing parents nak amek anak terkejut tgk anak2 dorang tgh terbongkang tido… memula tu ada gak yg degil wat bising apa lagi aku cubit mulut tu suh dia… dgn helper aku dorang tak takut sangat…. Coz lembut gaya keibuaan… aku biasa la cikgu brutal dalam ayu nyer gaya (hehehe).

Cam ner pun dalam pada tensen2 ni ada gak la mamat salesman wat lawak dgn aku lam 2 minggu ni… mana tak nyer suara dia ala2 mat2 lembut.. asal dia call jer aku dah gelak dulu coz teringat suara dia yg lembut+manja+ngada2 gitu…. Aku rasa suara aku yg lembut ni pun lagi keras dpd suara dia. Sampai kenkadang helper aku tanya naper aku dok tersengih/ tawa sengsorang wpun lum jawab call… adeih sewel jap jadinyer… tak per sekurang2 nyer aku kurang tensen sket…

Last week lek kg…. mende yg malas aku ngadap is apabila my beloved nenek tanya ‘ bila nak kawen?’ (dus cam kena hempap batu la pala aku ) yer la nak jawap apa ehhh…. Dah la skang ni kat tv asyik dok tayang isu pompuan berkerjaya lambat kawen or tak nak kawen… masalah nyer bukan aku tak nak kawen tp mmg lum juper jodoh… juper la n dating ler byk mana pun kalo lum jodoh… nak wat cam ner… ni yg wat aku makin malas nak dok kg lama2 masa cuti sek. Sib baik minta posting kat sini. Ingat lagi masa aku memula posting nenek majuk coz aku tak minta posting kg. so setiap minggu call Tanya bila nak lek kg… hmmmm ntah lah.

1 kata org lain:

ryu_hana said...

manja cucu nenek...hehehehe