Sunday, January 31, 2010

updated

wah.. dah sebulan 2010 berlalu. lamanyer dah x update blog ni. bz gak la tahun ni dgn perangai budak2 yg lebih aktif berbanding thn lepas, nak memahami kspk lagi, nak deal dgn student praktikum lagi...

dah 1 minggu praktikum student take over class... so ada la masa nak settle semua mende yg x settle2 lagi nih... tp kali ni dapat praktikum student penat sket la aku dibuatnya. coz masih di awal tahun n kids lum sepenuhnya rapat dgn kita n paham segala peraturan kelas... praktikum ni pun x tau lgsg pasal kspk so kena terangkan pasal kspk dulu... kurikulum lama pun dorang masih blur ni plak belajar yg baru.. walhal x byk mana pun bezanya...

cerita pasal new kids tahun ni... makaikhhh ... byk mulut betul. bila kita suh senyap ada ke dia balas balik.' tu cikgu bising boleh'... errrghhhh ni cikgu nak ngajar. kalo cikgu senyap cam ner nak pandai...

2 hari lepas masa salah sorang praktikum student tgh ngajar (aku ada dekat2 ngan tmpt morning circle)... terdengar la perbualan antara cikgu n murid yg bijak bercakap ni..

cikgu praktikum: ' cikgu merajuk la cam ni sbb semua bising, cikgu x mo dtg la esok'
budak bijak : 'x per la cikgu x dtg, lg bagus'


hangin nyer aku dgr jawapan budak sorang ni... my ppm told me masa aku p taklimat praktikum , mak budak ni datang ngadu kata anak dia bgtau aku marah anak dia tp budak yg pukul anak dia aku x marah. so my ppm told that lady yg aku akan marah sesiapa jer yg nakal, x der pilih kasih... so aku warning budak2 praktikum agar jgn salah cakap coz budak sorang ni pandai bawa mulut... jumaat lepas mak budak pandai ni dtg juper aku lg, dia kata anak dia kata dia tidur jer kat kelas.. bila masa lak anak dia tido jer kat kelas... bercakap x benti ada la... keje lambat siap...

kalo zaman dulu2 budak yg pandai cakap biasanyer mmg cerdik2 belaka tp skang ni yg pandai cakap tu la yg malas sesangat...

2 kata org lain:

Azibam said...

Rina, budak zaman sekarang lain..so kena didik lain..dulu kita mana ada mobile phone bapak kita yang kita boleh main.... so kekadang tu tak tahu apa cara terbaik nak didik budak zaman sekarang

amalhaj said...

assalamualaikum cikgu!
datang bertandang nak nengok gelagat bebudak kat skolah cikgu...